ZES NOMINATIES VOOR PRIJS PUBLIEKE RUIMTE 2024 ZIJN BEKEND

Persbericht – 14/03/2024

Tijdens het Congres Publieke Ruimte op 24 april 2024 in Antwerpen vindt de zeventiende uitreiking van de Prijs Publieke Ruimte plaats. Infopunt Publieke Ruimte, het Vlaamse kenniscentrum voor openbare ruimte, beloont daarmee de beste realisaties in de openbare ruimte. De vakjury nomineerde elk drie projecten in de categorieën ‘stedelijke projecten’ en ‘landelijke projecten’. In beide categorieën is een winnaar gekozen. De zes genomineerden maken ook nog kans op de Publieksprijs. Vanaf 24 maart tot 24 april kan het publiek stemmen voor hun favoriete project.

Welke inzending verdient volgens u de Publieksprijs Publieke Ruimte 2024?
Breng hier je stem uit vanaf 24 maart>

De bekendmaking van de winnaars van de Prijs Publieke Ruimte en de Publieksprijs gebeurt tijdens het Congres Publieke Ruimte op 24 april door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Bekijk het volledige programma>


Maak kennis met de genomineerden in de categorie ‘Stedelijk’

Cluster Steenakker, Gent

Gent heeft Steenakker en enkele omliggende straten heraangelegd. Met dit project maakt de stad haar klimaatadaptief beleid tastbaar én zichtbaar. Heel wat slimme ingrepen met oog voor het klimaat zorgen voor een groene, aangename, veilige en vooral leefbare buurt: een duidelijke referentie voor de toekomst. Bekijk het volledige project in de databank>

Een doorlopend fiets- en wandelpad omsluit de campus van het Universitair Ziekenhuis.

Groeningepark, Kortrijk

Parking wordt park. Kortrijk onthardde met het project Groeningepark de 2700 m² grote asfaltoppervlakte van de parking langs de Groeningelaan. Het project maakt de stad leefbaarder en klimaatrobuuster op verschillende vlakken: vergroening door het groene lint van de Kortrijke binnenstad te verbinden, reorganisatie van de mobiliteit en waterbeheersing. Het park is ingericht als een stadstuin voor iedereen. Bekijk het volledige project in de databank>

Op het centrale ontmoetingsplein voor het woonzorgcentrum vindt letterlijk ontmoeting plaats tussen jong en oud.

Zenneterrassen, Halle

De waterkwaliteit van de Zenne in Halle is in vergelijking met enkele decennia geleden sterk verbeterd. Het werd dus hoog tijd om de waterloop weer beleefbaar te maken en de connectie met de stad te herstellen. De unieke Zenneterrassen – de toegankelijke rustplekken en de avontuurlijke stapstenen – nodigen bezoekers uit om de waterloop van dichtbij te ervaren. Bekijk het volledige project in de databank>

Het terras is ingericht als een zitcirkel, omringd door water.

Maak kennis met de genomineerden in de categorie ‘Landelijk’

Groene zeedijk, Middelkerke

Sinds de zomer van 2023 is de nieuwe zeedijk – of beter promenade – in Westende af. Het is een prachtige, brede, groene gordel met kronkelende schelpenpaden en subtiel ingewerkte terrassen in plaats van een traditionele stenen zeedijk. De promenade combineert slimme, stevige kustverdediging met groene esthetiek en zorgt voor meer zon, meer groen, meer bescherming en meer beleving. Vanaf 2025 vernieuwt het gemeentebestuur ook de Middelkerkse zeedijk volgens dit concept. Bekijk het volledige project in de databank>

De promenade krijgt meer ruimte, meer bescherming en meer groen dankzij de langere strandhelling en de groene grasdijken.

Wandelboulevard Heldenplein, Londerzeel

De gemeente Londerzeel werkt aan een plan voor de herinrichting van de centrumstraten. In afwachting van de realisatie is de schoolomgeving op het Heldenplein tijdelijk ingericht. Het is een voorafname met beperkte middelen, maar wel al met het voordeel van een autoluwe en vergroende schoolomgeving en een wandelboulevard tussen de schoolpoorten. Bekijk het volledige project in de databank>

De Ursulinenstraat is een autovrije boulevard voor voetgangers en fietsers. De schoolpoorten sluiten zo aan op een veilige en groene verblijfsruimte.

Bankbeekstraat, Gullegem (Wevelgem)

De verharde, brede Bankbeekstraat is omgevormd tot een klimaatadaptieve, groene en veilige dorpsstraat. Ze sluit aan op de grote groene publieke ruimte in een nabijgelegen wijk en onrechtstreeks op het provinciedomein Bergelen iets verderop. Hierdoor is de straat een belangrijke ontbrekende schakel in het blauwgroene netwerk van trage en groene verbindingsassen in de gemeente Gullegem. Bekijk het volledige project in de databank>

Het organisch vormgegeven wandelpad in beton, ingebed in het gras, waarbij het groen van de begraafplaats visueel doorloopt tot tegen de openbare weg.

“De genomineerde projecten onthullen een duidelijke trend: steden en gemeenten streven actief naar groenere, klimaatbestendige en inclusieve publieke ruimten.
Deze evolutie omvat ook de verschuiving van autogerichte naar groene en duurzame omgevingen met meer ruimte voor voetgangers.”
Tom Dhollander, juryvoorzitter –

10 projecten krijgen een eervolle vermelding

Naast de zes genomineerden voor de Prijs Publieke Ruimte worden voor het eerst 10 andere projecten eervol vermeld. Deze projecten, hoewel ze niet genomineerd zijn voor de hoofdprijs, verdienen toch erkenning vanwege hun bijdrage aan de verbetering van de openbare ruimte. Deze projecten worden tijdens een pitch van 1 minuut tijdens de plenaire sessie van het Congres Publieke Ruimte aan het publiek voorgesteld. Ontdek ze hier al: Shengenplein fase 2, New Yorkkaai en Tallinsstraat in Antwerpen; Steevens Park in Brugge; Square Legrand in Brussel; Kop Kanaalkom in Hasselt; Tuinwijk 2.0 Nieuw Kortrijk in Kortrijk; Tinelpark in Mechelen; Crevestraat en parkomgeving in Moerbeke; Park Fort Liezele in Puurs-Sint-Amands; Sint-Jozef breekt uit! in Roeselare en Straat van de toekomst in Sint-Niklaas.


Meer informatie:

One comment

  1. Pingback: Project Nieuw Kortrijk krijgt eervolle vermelding voor Prijs Publieke Ruimte 2024 | swplus.be

Comments are closed.