10 projecten krijgen een eervolle vermelding

Schengenplein fase 2: New Yorkkaai en Tallinsstraat, Antwerpen

Deze site werd integraal aangepakt. Het legde de nadruk op groene verblijfsruimtes, maritiem erfgoedbehoud en klimaatbestendigheid. Het gebruik van de voormalige loods als een shelter op het plein en dus deel van de publieke ruimte werd als een sterk punt benadrukt.
Bekijk project in de Databank Publieke Ruimte >


Steevens Park, Brugge

Met een naadloze integratie van bestaande groenzones en het bevorderen van veilige verkeersontsluiting, heeft Steevens Park een diverse en uitnodigende omgeving gecreëerd voor recreatie en natuurbeleving. Dit maakt het tot een belangrijke aanwinst voor het stedelijk landschap.
Bekijk project in de Databank Publieke Ruimte >


Square Legrand, Brussel

Dit project werd geprezen voor zijn eerder klassieke, authentieke ontwerp dat dient als inspiratie en voorbeeld voor andere promenades. De prachtige transformatie van een alledaagse tramhalte naar een levendige groene ontmoetingsplek werd unaniem erkend door de jury.
Bekijk project in de Databank Publieke Ruimte >


Kop Kanaalkom, Hasselt

De transformatie van een voormalige industriële site tot een levendige groene ontmoetingsplek en evenementenzone werd met lof ontvangen. Hoogstaande openbare ruimtes zijn gecreëerd met een duurzame aanpak en integratie van kunst, waardoor het een plek voor iedereen wordt.
Bekijk project in de Databank Publieke Ruimte >


Tuinwijk 2.0 Nieuw Kortrijk, Kortrijk

Dit project werd gewaardeerd voor de realisatie van een duurzame woonwijk met een nadruk op verdichting, een blauwgroen netwerk en milieuvriendelijke mobiliteit. De inspanningen om ook de sociale cohesie en leefbaarheid van de buurt te bevorderen werden sterk bevonden.
Bekijk project in de Databank Publieke Ruimte >


Tinelpark, Mechelen

Het Tinelpark werd uitgekozen voor zijn eenvoudige en coherente aanleg, waarbij “less is more” het motto zou kunnen zijn. Het fungeert als een verbindende groene ruimte tussen verschillende stedelijke voorzieningen en historische locaties.
Bekijk project in de Databank Publieke Ruimte >


Crevestraat en parkomgeving, Moerbeke

Dit project werd erkend voor zijn creatie van een groene leefstraat en een sociale ontmoetingsruimte in de parkomgeving, met bevordering van trage mobiliteit, vermindering van verhardingen en verbetering van de leefkwaliteit.
Bekijk project in de Databank Publieke Ruimte >


Park Fort Liezele, Puurs-Sint-Amands

In dit project werd gestreefd naar een holistische ruimtelijke integratie tussen dorpskern en natuurlijke omgeving. Het herstelt landschappelijke verbindingen en bevordert de toegankelijkheid voor diverse parkactiviteiten.
Bekijk project in de Databank Publieke Ruimte >


Sint-Jozef breekt uit!, Roeselare

Dit onthardingsproject omvat een allesomvattende aanpak waarbij ontharding niet alleen de omgeving vergroent, maar ook de buurt versterkt, de mobiliteit verbetert en regenwatervriendelijke ingrepen implementeert. Dit resulteert in een gedragen stadsvernieuwingsproject met focus op ontmoeting, veiligheid, duurzame mobiliteit en klimaatadaptatie.
Bekijk project in de Databank Publieke Ruimte >


Straat van de toekomst, Sint-Niklaas

De indrukwekkende transformatie van de Kardinaal Cardijnlaan tot een vooruitstrevende ‘Straat van de toekomst’ werd erkend. Inwoners, stedelijke diensten en experts werkten samen aan een groene en klimaatadaptieve ruimte op mensenmaat, met nadruk op vergroening, waterbeheer, lokaal verkeer en sociale ontmoeting.
Bekijk project in de Databank Publieke Ruimte >