Water in en als publieke ruimte
Blue4Green
In deze presentatie wordt getoond hoe Brugge zich ontwikkelt tot een slimme waterstad. We bespreken de uitdagingen om de stad groen en leefbaar te houden, met een focus op de reien, het beroemde netwerk van kanalen in de binnenstad. Deze waterwegen worden bedreigd door een afnemende waterkwaliteit, wat zowel de natuur als de mensen in de stad raakt. In de zomer komt blauwalg vaak voor en op piekmomenten is er onvoldoende watervoorraad om bomen en groen gezond te houden. De presentatie behandelt de oplossingen voor groen- en blauwmanagement, waaronder een smart city-platform en automatische stuwen, aangestuurd door een smart steering system en sensordata. Deze systemen reguleren het waterpeil en monitoren de kwaliteit. Natuurlijke filtersystemen verbeteren de biodiversiteit en zorgen voor gezonder groen. Door gebalanceerd waterbeheer werkt Brugge aan een veerkrachtige stad die beter bestand is tegen klimaatschommelingen, wat bijdraagt aan een duurzame toekomst.
Wijkpark Ten Boomgaard
In 2024 werd een deel van de Kerkebeek in Sint-Michiels, die sinds 1972 was ingekokerd, weer opengelegd. Hierdoor krijgt de beek eindelijk de ruimte die ze verdient. Op termijn zal de buurt kunnen genieten van een groenblauwe omgeving. In 2020 werd een masterplan voor de Kerkebeek op Brugs grondgebied opgesteld. Dit plan beschrijft verschillende manieren waarop de opengelegde Kerkebeek zich in de toekomst kan ontwikkelen. De eerste stap in de uitvoering van dit plan is de realisatie van dit wijkpark. Over een lengte van 350 meter werd een nieuwe open bedding gecreëerd. Een deel van de ondergrondse koker werd behouden als waterbuffer voor watercaptatie door de Brugse stadsdiensten.
Klimaatadapatieplan, klimaatplan, hemelwater- en droogteplan
In deze deelsessie van het bredere thema “Water in en als Publieke Ruimte” duiken we in de beleidsplannen die het ruimtelijk kader schetsen voor een klimaatrobuuste en toekomstgerichte inrichting van de publieke ruimte. We onderzoeken hoe het Klimaatadaptatieplan, het Hemelwaterplan en het Droogteplan bijdragen aan veerkrachtig waterbeheer in de stad. Concrete voorbeelden tonen hoe Brugge inzet op integrale oplossingen voor water in de publieke ruimte, van wateropvang tot vergroening en droogtebeheer.
Een nieuwe toekomst voor de Dijle
De Dijle, die door Mechelen stroomt, was ooit een rivier vol dieren en planten, een plek voor ontspanning en verfrissing. Met het masterplan Binnendijle herstellen we deze natuurlijke schoonheid, versterken we de biodiversiteit en maken we de omgeving rond de rivier aantrekkelijker. Het masterplan creëert ook ruimte voor ontmoetingen. De verschillende deelprojecten worden samen met bewoners, kunstenaars, ondernemers en andere partners gerealiseerd. Een burgerpanel van Mechelaars heeft al 15 basisprincipes voor het masterplan ontwikkeld, waarmee de gemeenschappen actief betrokken zijn bij de herontwikkeling van hun stad.