Voetgangers en fietsers, samen voor een rechtvaardige ruimte / Aanpak gevaarlijke punten
16:15 - 17:00 | Zaal:
Zaal 1
Voetgangers en fietsers, samen voor een rechtvaardige ruimte Volgens het STOP-principe krijgen voetgangers prioriteit, gevolgd door fietsers. De afgelopen jaren is er veel aandacht besteed aan fietsen, en terecht. Tegelijkertijd blijft de nodige aandacht voor voetgangers vaak achter en is er nog veel werk om de openbare ruimte op een rechtvaardige manier te herverdelen. Regelmatig wordt de interactie tussen voetgangers en fietsers benoemd, en hoewel er soms daadwerkelijk problemen zijn, mag dit niet afleiden van de grotere structurele uitdagingen. De Fietsersbond en de Voetgangersbeweging presenteren gezamenlijk hoe een eerlijke verdeling van de ruimte kan worden gerealiseerd.
Aanpak gevaarlijke punten Tijdens deze presentatie wordt de werking van de dynamische lijst voor gevaarlijke punten toegelicht: hoe deze wordt opgesteld, welke resultaten al zijn behaald en wat de effecten zijn op de verkeersveiligheid. We kijken naar de methodiek achter het opstellen van deze lijst en hoe deze effectief bijdraagt aan het verbeteren van de verkeersomstandigheden. Daarnaast komt het proefproject “Inspectie na Dodelijk Verkeersongeval (IDVO)” aan bod. Dit project werd opgezet om sneller te kunnen reageren bij dodelijke ongevallen, zodat mogelijke oorzaken direct in kaart kunnen worden gebracht en aangepakt. Wat dit project precies inhoudt en hoe het werkt, ontdek je in deze sessie.
Wies Callens
Beleidsmedewerker
Fietsersbond
Wies Callens studeerde Musicologie en werkt sinds 2016 bij de Fietsersbond, eerst als ondersteuner voor de lokale afdelingen, waardoor hij een goed inzicht kreeg in wat er speelt bij de lokale afdelingen en bij de vrijwilligers en leden. Sinds 2018 is Wies beleidscoördinator met focus op fietsbeleid op Vlaams, Brussels, Belgisch en ook op EU-niveau. Ook is hij woordvoerder van de Fietsersbond. Als beleidsmedewerker binnen de Fietsersbond houdt Wies zich vooral bezig met het opbouwen van een breed netwerk onder alle spelers rond fietsbeleid. Niet alleen de usual suspects binnen het mobiliteitsbeleid, maar ook de andere domeinen die impact hebben op het fietsbeleid in België.
Naomé Carmeliet
Project- en beleidsmedewerker
Voetgangersbeweging
Naomé Carmeliet is project- en beleidsmedewerker bij Voetgangersbeweging. De Voetgangersbeweging is initiatiefnemer van het Congres Publieke Ruimte en zet zich al meer dan 20 jaar in voor publieke ruimte waar voetgangers centraal staan. Want bewandelbare steden en gemeenten zijn aantrekkelijker, socialer, duurzamer, veiliger, gezonder en rechtvaardiger!
Naomé werkt aan beleid en standpuntvorming binnen de organisatie en werkt(e) mee aan recente projecten zoals de Voetgangersbarometer, de Toolbox Voetgangersplan, de actualisatie van het Vademecum Toegankelijke Voetgangersvoorzieningen en de Maand van de Voetganger.
Tomas Van Beersel
Verkeerskundige Verkeersveiligheid
AWV
Tomas Van Beersel is een verkeerskundige met een specialisatie in verkeersveiligheid. Sinds 2016 werkt hij voor het Agentschap Wegen en Verkeer wij hij deel uitmaakt van het team Veiligheid en Ontwerp binnen de pijler Verkeersveiligheid van het Expertisecentrum. Binnen dit team neemt hij onder andere de rol op van coördinator van de dynamische lijst van gevaarlijke punten. Vanuit deze rol komt hij een toelichting geven over de aanpak van gevaarlijke punten binnen AWV.0x0 df