De sessie Toolbox Tuinstraten kadert binnen de Green Deal Tuinstraten en bestaat uit interactieve tafels rond verschillende thema’s die bijdragen aan de vergroening en leefbaarheid van straten. Deelnemers krijgen de kans om in twee rondes deel te nemen aan een tafel naar keuze. Elke tafel duurt 20 minuten en biedt een praktijkgerichte uitwisseling met experts en ervaringsdeskundigen. Na de eerste ronde schuift iedereen door naar een tweede tafel. Er is een beperkt aantal plaatsen per tafel, dus wees er snel bij – vol is vol!
Tafel 1: Groenslingers – begeleid door Iris Lauwaert, Groendienst Stad Gent
Tijdens de workshop licht de Stad Gent/Groendienst de aanpak rond groenslingers toe (visie, concrete realisatie en opvolging na realisatie) en gaan we met de deelnemers in dialoog over de rol van groenslingers in de vergroening in straten, het ontwerp, de inrichting, het onderhoud en de beleving van groenslingers.

Tafel 2: Vergroening van straten – begeleid door Vereniging Voor Openbaar Groen, Viaverda
Meer groen in de straat heeft tal van voordelen: het verhoogt de biodiversiteit, verbetert de luchtkwaliteit en draagt bij aan een aangenamer straatbeeld. Maar hoe begin je eraan? Wat zijn haalbare ingrepen en hoe zorgen we ervoor dat vergroening een blijvende impact heeft?

Tafel 3: Bewoners actief betrekken bij aanleg en onderhoud van een Tuinstraat – begeleid door Commons Lab
Een Tuinstraat is meer dan enkel een fysieke ingreep – het is een gedeelde ruimte die bewoners samen vormgeven. Hoe betrek je buurtbewoners op een inclusieve manier bij de inrichting en het beheer? Aan deze tafel verkennen we participatietechnieken, succesverhalen en uitdagingen, en delen we inspirerende voorbeelden van hoe bewoners hun straat mee hebben helpen transformeren.

Tafel 4: Slim omgaan met water – begeleid door Aquafin
Klimaatadaptatie begint in de straat. Regenwater slim opvangen, infiltreren en hergebruiken is essentieel om wateroverlast en droogteperiodes beter te beheersen. Aan deze tafel bespreken we hoe waterbeheer in Tuinstraten geïntegreerd kan worden, welke oplossingen er zijn voor regenwaterinfiltratie en buffering, en hoe we deze kunnen combineren met vergroening.

Tafel 5: De juiste materialen voor een duurzame Tuinstraat – begeleid door Vandersanden
Welke materialen dragen bij aan een duurzame en klimaatvriendelijke straat? Waterpasserende en waterdoorlatende verharding, grasklinkers en andere innovatieve materialen helpen bij de infiltratie van regenwater en verminderen de hitte in de stad. Deze tafel biedt een interactieve kennismaking met materialen die bijdragen aan een ecologische en onderhoudsvriendelijke inrichting van Tuinstraten.

Tafel 6: Een Tuinstraat ontwerpen: van idee tot realisatie – begeleid door Magali Van Eynde, Mo-zaïek
Een goed ontwerp is de sleutel tot een succesvolle Tuinstraat. In deze sessie zullen verschillende tools besproken worden die binnen verschillende ambitieniveaus kunnen ingezet worden om tot een kwalitatief, duurzaam ontwerp van een Tuinstraat te komen. Hierbij zullen ook randvoorwaarden worden geïdentificeerd die de oppervlakte aan aaneengesloten groen in een Tuinstraat sterk kunnen beperken.
Tafel 7: Straatkeuze – welke straten lenen zich voor een Tuinstraat? – begeleid door Maxine Ketele, Infopunt Publieke Ruimte
Niet elke straat is geschikt voor een Tuinstraat. Wat maakt een straat een goede kandidaat? Aan deze tafel onderzoeken we de criteria voor de selectie van straten, zowel op technisch als sociaal vlak. Hoe ga je om met mobiliteit, bestaande infrastructuur en bewonersbetrokkenheid? We delen inzichten over succesvolle straattransformaties en hoe je deze aanpak kunt toepassen op nieuwe locaties.
Tafel 8: Duurzame mobiliteit in Tuinstraten – begeleid door Fien Desmet, Netwerk Duurzame mobiliteit en Merel Vansevenant, Way To Go
Hoe kunnen we een aangename, groene straat creëren met een focus op autodelen en functionele mobiliteit? We onderzoeken manieren om verkeersdrukte te verminderen door slimme mobiliteitsoplossingen te integreren, terwijl we ervoor zorgen dat de straat gemakkelijk toegankelijk blijft voor voetgangers en fietsers. Ontdek hoe verkeersluwe ontwerpen en de bevordering van autodelen kunnen bijdragen aan een duurzamere en prettigere publieke ruimte.