dinsdag 9 mei 2023, 13:55 - 14:45Thema Mobiliteit

De uitrol van Hoppinpunten in Vlaanderen

Stand van zaken en inhoudelijke toelichting

De Vlaamse overheid is volop bezig met de uitrol van het vervoersconcept basisbereikbaarheid. Als onderdeel daarvan zullen de komende jaren ongeveer 2000 multimodale vervoersknooppunten, de zogenaamde Hoppinpunten, in  Vlaanderen in het straatbeeld verschijnen. Tijdens deze toelichting krijgt u een stand van zaken, gaan we dieper in op hoe Hoppinpunten de omgevingskwaliteit een boost kunnen geven en kom je wat te weten over databeheer en -onderhoud.

Tot in de Hoppinpuntjes geregeld

De Vlaamse ondersteuning van Hoppinpunten zorgt voor een golf aan investeringen rondom halte-infrastructuur in de publieke ruimte. SOLVA ontwikkelt voor steden en gemeenten een uitgebreid aanbod aan ondersteuningsinitiatieven vanaf de conceptfase, over een aankoopcentrale voor straatmeubilair tot de effectieve infrastructuurwerken op het terrein. Aan de hand van concrete en praktische voorbeelden neemt Jan De Mette van SOLVA jullie mee doorheen het volledige realisatietraject van Hoppinpunten.

Toelichting stand van zaken in Vlaanderen

Een Hoppinpunt is een mobiliteitsknooppunt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd, zoals de trein, tram, bus, een deelsysteem ((bak)fiets, auto, step, …) of je eigen fiets.
In de presentatie zal Joris Cornu dieper ingaan op de uitdagingen en de stand van zaken van de realisatie van Hoppinpunten in Vlaanderen.