Zorgzaam ouder worden
Omgevingen die de gezondheid en het welzijn van ouderen verbeteren
Evert De Baere stelt het katern ‘Zorgzaam ouder worden’ voor, waarin Stramien laat zien hoe zij zorgzaam ontwerpen. Ouder worden is niet vanzelfsprekend in een snel veranderende samenleving, waar ouderen geconfronteerd worden met beperkte mobiliteit, een vernauwing van hun sociale context, vereenzaming en een gebrek aan voorzieningen. De directe omgeving wordt steeds belangrijker in hun dagelijks leven. Stramien streeft naar een samenleving waar iedereen op een kwaliteitsvolle manier kan samenleven en ouder worden. Door mensgericht te ontwerpen, creëren we leefomgevingen voor iedereen. Evert wil tijdens deze presentatie inspireren aan de hand van enkele referentieprojecten om samen te bouwen aan een leefomgeving waar iedereen graag ouder wordt.
PLAYces: boeiende ontwerppraktijken
Het betrekken van kinderen en jongeren in ruimtelijke processen
Kinderen en jongeren worden vaak weinig betrokken bij ruimtelijke veranderingen in hun omgeving, hoewel zij ervaringsdeskundigen zijn in spelen, zich verplaatsen en elkaar ontmoeten. Zij merken als eerste de druk op de ruimte, bijvoorbeeld op het verkeer, favoriete pleinen, speelplekken of op school. Toch is er veel expertise in Vlaanderen en Nederland om kinderen en jongeren een stem te geven in de vormgeving van hun publieke ruimte. Samen met de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en Jantje Beton (NL) organiseerde De Ambrassade een internationale uitwisseling onder de naam ‘PLAYces’, gericht op het samen creëren van publieke ruimte met kinderen en jongeren. Peter Bosschaert presenteert in deze sessie enkele inspirerende praktijken en geleerde lessen uit de gids ‘PLAYces’. Wie écht luistert naar jonge inwoners, creëert vandaag de publieke ruimte van morgen.
Evert De Baere is coördinator en verantwoordelijke voor het team Ruimte bij Stramien cv. Al jarenlang is hij binnen Stramien cv de bezieler en het uithangbord van alles wat met landschap en publieke ruimte te maken heeft. Evert ligt wakker van ‘de grote en kleine geschiedenis’ van een plek en de, soms ondoordachte, ruimtelijke verschuivingen die daarin plaatsvinden. De publieke ruimte is immers veel meer dan de ruimte zelf, zij herbergt herinnering en verbondenheid die genuanceerde antwoorden vraagt. Evert is erop gebrand een bijdrage te leveren aan een duurzame en inclusieve collectieve publieke ruimte, een ruimte voor iedereen, ook ouderen. Bij Stramien cv geloven we in zorgzaam ontwerpen.
Evert is jaarlijks gastdocent ‘ontwerp’ aan de Erasmushogeschool Brussel (Jette) afdeling Landschapsarchitectuur en gastjurylid aan de KASK HOGENT, afdeling Landschapsarchitectuur. Hij schrijft regelmatig artikels in vakbladen en is gastspreker in het werkveld.
Peter Bosschaert is jeugdwerker in hart en nieren, was 8 jaar coördinator bij Graffiti vzw in Gent en vond er zijn grote passie voor alles wat met jeugdruimte te maken heeft. Als beleidsmedewerker jeugdruimte zet hij zich sinds 2019 in bij De Ambrassade voor meer jeugdruimte in Vlaanderen en voor meer erkenning voor kinderen en jongeren in de publieke ruimte. De Ambrassade is een expertisecentrum voor alles wat te maken heeft met het jeugdwerk, jeugdinformatie en jeugdbeleid,
een ondersteunings- en netwerkorganisatie voor het hele jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel en
de coördinator voor jeugdinformatie in Vlaanderen.
Peter heeft expertise rond ruimte delen, jeugdinfrastructuur, het vergroenen en delen van schoolspeelplaatsen en participatie van kinderen, jongeren en hun organisaties in beleid en ruimtelijke processen.
Samen met een netwerk van partners, jeugdwerkorganisaties, ruimte actoren en beleidsmakers zet hij het perspectief van kinderen en jongeren rond ruimte en mobiliteit mee op de agenda van de Vlaamse regering en lokale besturen. .