Inzichten en aanpak om te komen tot een Klimaatbestendig Vlaanderen / Droge dorpen, natte dorpen
Terug naar programma

Inzichten en aanpak om te komen tot een Klimaatbestendig Vlaanderen / Droge dorpen, natte dorpen

Inzichten en aanpak om te komen tot een Klimaatbestendig Vlaanderen 
Begin 2025 werden de resultaten van de eerste drie klimaatadaptatie-scans gepubliceerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Inmiddels is de opmaak van drie nieuwe scans in volle gang. In deze lezing worden de inzichten uit deze studies gepresenteerd, samen met bevindingen uit interne data-analyses. We bespreken hoe versnelling en prioritering van klimaatadaptatie kunnen bijdragen aan een Klimaatbestendig Vlaanderen.

Droge dorpen, natte dorpen 
Klimaatstraten en waterhuishouding in landelijke kernen, casus Wijnendale 
Dorpen vertrouwen vaak op het omliggende landschap om hun klimaatuitdagingen aan te pakken: velden en akkers zouden voor verkoeling en water zorgen. Toch blijkt dat juist dorpen sterk lijden onder de gevolgen van klimaatrampen. Bij het opstellen van 18 masterplannen voor West-Vlaamse dorpen bleek de publieke ruimte in deze diverse gebieden veel kansen te bieden om te vergroenen, te ontharden en extra verharding te vermijden. Bermparkeren, parkbegraafplaatsen, groene speelplaatsen en het opheffen van nep-parkeerplaatsen zijn allemaal eenvoudige maar effectieve oplossingen.

Tussen 2026 en 2029 krijgen verschillende straten in Wijnendale nieuwe rioleringen, waarbij straatprofielen worden heroverwogen. Er komen meer groene infiltratieplekken en er is meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Het DNA van het Dorpmasterplan heeft verschillende typen straten uitgewerkt: dorpsassen, woonstraten, woonerven en specifieke dorpsstraten. De Stad Torhout, MAAT ontwerpers, SWECO en Fluvius tonen aan hoe deze aanpak bijdraagt aan een nieuwe waterhuishouding, inclusief een waterbuffering op het Plateau van Wijnendale.

Klimaatrobuuste straten in Wijnendale (© MAAT ontwerpers, 2021)