8-80-800: Vuistregels voor een sterk kindweefselbeleid / Kindtoets Verkeer: een lokale vertaling van de Kindnorm
16:15 - 17:00 | Zaal:
Zaal 1
8-80-800: Vuistregels voor een sterk kindweefselbeleid Met de 8-80-800 vuistregels biedt Kind & Samenleving drie belangrijke richtlijnen voor een kwalitatief kindweefselbeleid. Deze vuistregels zorgen ervoor dat publieke ruimte zowel toegankelijk als veilig is voor kinderen. Allereerst moet een 8-jarige zich autonoom kunnen verplaatsen binnen de buurt, zodat kinderen op jonge leeftijd al zelfstandigheid ontwikkelen. Ten tweede moet er op 80 meter afstand een ‘stapsteen’ zijn naar het speelweefsel, waardoor kinderen gemakkelijk toegang hebben tot speelruimte. Tot slot is het essentieel dat er in de buurt een kwalitatieve speelplek is van minstens 800 m², zodat kinderen voldoende ruimte hebben om te spelen en zich te ontwikkelen. Met deze vuistregels kan een lokaal bestuur of ontwerper concrete stappen zetten om een kindvriendelijke, veilige en toegankelijke publieke ruimte te creëren.
Kindtoets Verkeer: een lokale vertaling van de Kindnorm Hoe kan de publieke ruimte zo worden ingericht dat kinderen zich veilig en zelfstandig kunnen verplaatsen? In deze sessie deelt Stad Brugge hoe de Kindnorm Verkeer is vertaald naar een lokale context. Met negen kernprincipes werkt de stad aan een verkeersomgeving waarin kinderen kunnen leren door te bewegen, te ontdekken en zelfs te vallen – zonder grote gevolgen.
Autonome mobiliteit bij kinderen vraagt om een veilige en vergevingsgezinde omgeving, en dat is een gezamenlijke opdracht: van ouders en scholen tot weggebruikers en beleidsmakers. De Kindnorm biedt een kader om bewuste keuzes te maken bij het ontwerp en beheer van de publieke ruimte. Ontdek hoe Stad Brugge deze aanpak inzet om een kindvriendelijke stad te creëren!
Kinderen van basisschool De Springplank oefenen voor het fietsexamen
Wouter Vanderstede
Ruimtelijk planner, projectcoördinator
Kind & Samenleving vzw
Wouter Vanderstede is projectcoördinator bij Kind & Samenleving vzw. Als ruimtelijk planner, antropoloog en historicus maakt hij kind- en tienerweefselplannen op voor steden en gemeenten en begeleidt hij inspraak en participatie van kinderen en tieners in publieke ruimteprojecten.
Tobias De Bruyn
Consulent jeugdruimte
Stad Brugge
Tobias De Bruyn is consulent jeugdruimte bij de Stad Brugge. In deze rol zet hij zich in voor de ontwikkeling van veilige, toegankelijke en bespeelbare ruimtes waar kinderen en jongeren kunnen spelen, ontmoeten en zich vrij bewegen. Met een sterke focus op kindvriendelijke mobiliteit en ruimtelijke planning helpt hij mee aan beleid en projecten die speel- en ontmoetingsplekken beter inpassen in het stedelijke weefsel.
Ook in Brugge staat beschikbare ruimte onder druk, wat de bewegingsvrijheid van kinderen en jongeren beperkt. Daarom werkt Tobias aan oplossingen die niet alleen kwalitatieve speel- en ontmoetingsplekken creëren, maar ook de routes daartussen verbeteren. Via participatie en samenwerking met diverse sectoren – van mobiliteit en onderwijs tot ruimtelijke ordening – draagt hij/zij bij aan een stad waar jeugd écht ruimte krijgt.
Piet Verroens
educatief medewerker
preventiedienst Brugge
Piet Verroens is leerkracht in het basisonderwijs en werkt sedert 2017 ook voor Preventiedienst Brugge waar hij educatief medewerker is rond verkeerseducatie in de Brugse scholen. De voorbije jaren ontwikkelde hij onder meer met ondersteuning van Lokale Politie en andere stadsdiensten in acht Brugse deelgemeentes bewegwijzerde verkeerseducatieve routes. dergelijke 'VERO's 'maken het voor kinderen mogelijk om hun opgedane fietsvaardigheden te gaan oefenen in het echte verkeer waarna een fietsexamen op het einde van de basisschool volgt. Als lid van de kerngroep kindvriendelijke, veilige schoolroutes zorgt hij er mee voor dat kindnorm sedert begin 2023 een vast agedapunt is van de zeswekelijkse overlegmomenten.