Ruimte voor dorpen / Dorpelijkheid
Terug naar programma

Ruimte voor dorpen / Dorpelijkheid

Ruimte voor dorpen: Van grijs naar blauwgroen; durf je dorp te transformeren 
Het ontwerpen van dorpen en gemeenten vraagt om durf en visie. Het vraagt de moed om verder te denken dan het vertrouwde en te kiezen voor een toekomstbestendige publieke ruimte. Dit is geen gemakkelijke taak, maar met de juiste aanpak, samenwerking en een gezonde dosis lef is het zeker mogelijk.

Marie-Amélie Cnockaert neemt je mee door het volledige traject, van ontwerp tot dialoog en uitvoering, en toont aan wat er nodig is om het verschil te maken. Aan de hand van het praktijkvoorbeeld van de centrumvernieuwing in Kuurne laat ze zien hoe, door inspiratie, samenwerking en verbindende communicatie, niet alleen de ruimte maar ook de identiteit van het dorp kan worden getransformeerd. In onze ontwerpen staan ‘verblauwen, vergroenen en verbinden’ centraal, altijd vertrekkend vanuit de geschiedenis en bestaande kwaliteiten van de ruimte.

Marktplein Kuurne, ©Bureau Cnockaert

Dorpelijkheid: de rol van de publieke ruimte onderzocht 
In zijn ambitienota ‘Kansen scheppen voor ontmoeting’ zet Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs het thema dorpelijkheid op de agenda. Hij benadrukt dat de versterking van landelijke kernen niet alleen moet focussen op het terugdringen van ruimtebeslag, maar vooral op het hergeven van identiteit aan het dorp. Kernversterking gaat niet enkel over vorm en architectuur, maar ook over de relatie met de publieke ruimte en de gebruiks- en omgangsvormen, zoals trage wegen, achterdeuren en op de dorpel zitten.

Gedurende zijn werk als Bouwmeester heeft Erik Wieërs veel aandacht besteed aan het belang van een ontwerptaal die de charme van het dorp vangt in een denser woonmodel. Ook de rol van de publieke ruimte hierin wordt hierbij benadrukt. In deze sessie wordt toegelicht hoe het Team Vlaams Bouwmeester ontwerpend onderzoek inzet om klimaatbestendigere en verblijfsvriendelijkere woonomgevingen te creëren.

Zomeracademie Balen, artiestieke verkenning door Thomas Verstraeten & Marc Luyten, © Michiel De Cleene