Standaardeffecten van lokale mobiliteitsmaatregelen op luchtkwaliteit
Bart Degraeuwe (VITO) en Bruno Van Zeebroeck (TML) presenteren de resultaten van de studie “Standaardeffecten van lokale Mobiliteitsmaatregelen op Luchtkwaliteit”. Deze studie, uitgevoerd voor de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), ontwikkelde een methodologie om de impact van 20 lokale mobiliteitsmaatregelen op de luchtkwaliteit in te schatten. Er worden twee groepen van maatregelen besproken: lokale maatregelen in specifieke straten, zoals een schoolstraat, en gemeentelijke maatregelen met een bredere impact, zoals een lage-emissiezone.
De studie richt zich op lokale besturen die eenvoudig willen inschatten welke maatregelen de luchtkwaliteit kunnen verbeteren op specifieke locaties en in welke mate. Voor elke maatregel is een fiche opgesteld met de effecten op verkeersstromen en luchtkwaliteit, en wordt ook aandacht besteed aan andere milieu- en beleidsdomeinen zoals leefbaarheid, veiligheid, geluid, broeikasgassen en fysieke activiteit.
* www.vmm.vlaanderen.be/publicaties/standaardeffecten-van-lokale-mobiliteitsmaatregelen-op-luchtkwaliteit.be
Bart Degraeuwe (VITO) startte in 2008 als onderzoeker luchtkwaliteit bij VITO. Tussen 2013 en 2020 werkte hij in de onderzoeksgroep luchtkwaliteit bij het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie in Ispra, Italië. Zowel bij het JRC als bij VITO focust zijn onderzoek op transport en luchtvervuiling. Hij heeft ervaring in modellering op de lokale schaal met Gaussiaanse dispersiemodellen en modellering op regionale schaal met bron-receptor modellen. Na het behalen van een diploma burgerlijk ingenieur werktuigkunde aan de KU Leuven in 2000 volgde hij een master in verbrandingsmotoren aan IFP School in Parijs. Hij startte zijn loopbaan als onderzoeker met een doctoraat over warmteoverdracht en vorming van polluenten in DI dieselmotoren aan de Polytechnisch Universiteit van Valencia.
Bruno Van Zeebroeck coördineert al meer dan 15 jaar beleidsondersteunende transport- en mobiliteitsprojecten voor regionale, nationale, federale, Europese en internationale overheden. Hij is gespecialiseerd in de socio-economische evaluatie en impactanalyse. Daarnaast heeft hij ook ruime ervaring met benchmarking. Het belang dat hij hecht aan sociale cohesie, sociale relaties en inclusie verklaren waarom hij zich specialiseert in actieve, solidaire en gedeelde modi. In zijn meest recente projecten evalueerde hij onder andere fietsbeleid, solidaire en gedeelde mobiliteit in rurale omgevingen, analyseerde hij het potentieel om vakantiemobiliteit te organiseren voor kansarmen, en de impact van het Europese urban mobility package en het federaal klimaatbeleid. Bruno behaalde een diploma van handelsingenieur dat hij vervolledigde met een “diplôme en affaires publiques” en cursussen in transport- en milieueconomie.