Antwerpen

Gaststad 2022-2024

Aanlichting Centraal Station ©LUCID

Op 24 april 2024 is stad Antwerpen voor de derde en laatste keer gaststad voor het Congres Publieke Ruimte. Voor deze laatste editie in Antwerpen slaat de stad opnieuw de handen in elkaar met Infopunt Publieke Ruimte, deelwerking van de Voetgangersbeweging vzw, om tot een inspirerend programma te komen. De congresjaren in Antwerpen waren boeiende periodes dankzij een fijne samenwerking met het voltallige congresteam. Dit laatste jaar wordt opnieuw ingezet met veel enthousiasme en er wordt verwachtingsvol uitgekeken naar een nieuwe gaststad.   

Antwerpen zet zijn Lichtplan in de kijker

Antwerpen wil zoals andere steden en gemeenten ook een aantrekkelijke omgeving creëren als de zon ondergaat. Daarom maakte ze in 2012 een Lichtplan op voor de stad en haar 9 districten. Dit plan geeft een lange termijnvisie op openbare verlichting en is een praktisch werkinstrument met handvaten om straten, wijken en specifieke projecten doordacht uit te lichten.

Verlichting stimuleert niet enkel het gebruik van de nachtelijke publieke ruimte, maar draagt ook bij tot een levendig centrum en levert een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van een duurzame en veilige gemeente of stad. Zo kan doordachte en sfeervolle verlichting in straten en wijken het veiligheidsgevoel verhogen zodat bewoners langer kunnen genieten van de publieke ruimte. En krijgt biodiversiteit meer kans om te groeien dankzij aangepaste en slimme verlichting in parken.

Openbare verlichting is niet alleen functioneel, maar kan ook mooi én duurzaam zijn. Daarom zet de stad in op een heldere toekomst met ledverlichting. In 2030 wil de stad uitgelicht worden met 100% ledverlichting. Een ambitieus plan wat een belangrijke energiebesparing en CO2-reductie oplevert.

Na 12 jaar Lichtplan wil de stad haar ideeën en bevindingen over openbare verlichting graag met andere steden en gemeenten delen. Tijdens het komende congres kom je meer te weten over de ervaringen, samenwerkingen en uitdagingen in de zoektocht naar een mooi verlichte stad. Kom dus zeker langs op de beursstand en laat je inspireren om jouw wijk, gemeente of stad letterlijk in de spotlight te zetten.

Neem deel aan de unieke Lichtwandeling en netwerkreceptie stad Antwerpen op 28 maart! Exclusief voor congresdeelnemers.

Je hoeft echter niet te wachten tot het congres in april om deze lichtprojecten en plannen te ontdekken. Op 28 maart 2024 biedt stad Antwerpen een unieke lichtwandeling aan doorheen Antwerpen. Je komt meer te weten over het ontstaan en voortgang van het lichtplan en je bezoekt enkele inspirerende lichtprojecten.

Praktische info: De wandeling vertrekt op donderdag 28 maart 2024 aan het Koningin Astridplein. Gidsen leiden je door een sfeervol Antwerpen bij avondval en staan stil bij enkele lichtprojecten zoals Het Steen, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Carolus Borromeuskerk. Daarnaast ben je ook getuige van een echte proefopstelling aan het Operagebouw in Antwerpen. Aan het einde van de wandeling kan je met andere deelnemers nagenieten met een kleine receptie in het stadhuis van Antwerpen op de Grote Markt.

Wanneer: Donderdag 28 maart 2024
Start: 19. 00 uur – Koning Astridplein, 2000 Antwerpen
Einde: 22.30 uur – Stadhuis Antwerpen, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen
Max. inschrijvingen: 50 personen

Antwerpen werkt verder aan een klimaatbestendige stad

Daarnaast blijft stad Antwerpen zich inzetten voor een duurzame en klimaatbestendige stad. Daarbij worden innovatieve, multifunctionele oplossingen voor daken steeds relevanter. Vanaf januari 2024 pakt ze daarom haar eigen administratief centrum “den Bell” aan met een groener binnenplein groene gevels en groendaken. Antwerpen ondersteunt ook experimenten met klimaatrobuuste daken en denkt actief mee na om dakplannen nog ambitieuzer te maken. Door middel van een lezing en bijhorende fietsexcursie neemt de stad je graag mee naar enkele innovatieve en klimaatrobuuste daken waar er ruimte is voor hemelwaterbeheer, hittebestrijding, biodiversiteit, cultuur en zelfs stadslandbouw.


Beelden: ©LUCID