Hoe aan de slag met Active Design?
Lore Cuypers laat zien hoe slimme ruimtelijke inrichting, gerichte activatie en doordacht beleid samen kunnen zorgen voor een beweegvriendelijke omgeving waarin sport en beweging vanzelfsprekend wordt. We besteden hierbij extra aandacht aan specifieke groepen die meer drempels ervaren in de publieke ruimte zoals meisjes en vrouwen, ouderen, mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie, etc.
We verkennen drie belangrijke bouwstenen aan de hand van concrete handvaten en inspirerende voorbeelden:
- hardware (de fysieke ruimte)
- software (activiteiten en prikkels)
- orgware (beleid en samenwerking)
Sanne Cobussen neemt ons mee in de geleerde lessen uit een praktijkcase in Lingewaard (Nederland) waar 2 sportzones werden gerealiseerd en een effectmeting werd gedaan rond hardware, software en orgware.
Als onderzoeker en regisseur was Sanne Cobussen nauw betrokken bij de realisatie van de eerste twee Sportzones van Nederland, een innovatief concept voor beweegvriendelijke openbare ruimte. Deze Sportzones (gemeente Lingewaard) hebben geleid tot een aantoonbare verbetering in verkeersveiligheid in de Sportzone. Gebruikers en betrokkenen zijn zeer tevreden over de mogelijkheden en kansen die de Sportzones bieden. Bij de HAN University of Applied Sciences is zij tevens werkzaam als docent bij de Academie Sport en Bewegen en als senior adviseur bij het Transferpunt Sport, waar zij met een team van studenten en docenten werkt aan sport- en beweegprojecten voor diverse organisaties.
Lore Cuypers is coördinator van het onderzoeks-en expertisecentrum Vital Cities verbonden aan de Hogeschool West-Vlaanderen.
Ze studeerde Bewegingswetenschappen aan de Universiteit Gent en specialiseerde zich later nog in Omgevingspsychologie aan de Universiteit Amsterdam.
Ze verdiept zich in sociaal-ruimtelijk onderzoek naar hoe de fysieke en sociale omgeving invloed heeft op het gedrag en de keuzes van mensen. Dit vooral in de context van sporten, bewegen en het gebruik van de publieke ruimte.