Voetgangersvoorzieningen: Op weg naar een toegankelijke en aantrekkelijke omgeving
Terug naar programma

Voetgangersvoorzieningen: Op weg naar een toegankelijke en aantrekkelijke omgeving

Deze interactieve sessie focust op verschillende aspecten die nodig zijn om te voet gaan te stimuleren. In kleine groepen gaan deelnemers in gesprek met experts en krijgen ze concrete handvaten aangereikt om mee aan de slag te gaan. Er is keuze uit 8 thema’s: obstakelvrije voetpaden, objectieve meting van het comfort van voetpaden, voetgangersnetwerken, straatmeubilair, een voetgangersplan, basisbereikbaarheid in landelijke gebieden, onderzoek en kennisopbouw of wayfinding en trage wegen. Elke deelnemer kiest twee tafels en neemt deel aan twee rondes van 20 minuten. De plaatsen per tafel zijn beperkt, dus wees er snel bij – vol is vol!

Tafel 1: Obstakelvrije voetpaden – begeleid door Arne Robbe, WALK
Obstakels op trottoirs vormen een groot probleem voor voetgangers, zoals blijkt uit de voetgangersbarometer van 2023. WALK.brussels heeft de campagne ‘genoeg van de troep op de stoep’ gelanceerd om dit probleem onder de aandacht te brengen. Tijdens deze sessie gaan we in op hoe we obstakels op voetpaden kunnen verminderen en discussiëren we over oplossingen om de mobiliteit van voetgangers te verbeteren. Hierbij worden de verkennende wandelingen die worden uitgevoerd om obstakels te identificeren en te verhelpen, nader toegelicht.

©walk.brussels

Tafel 2: Comfortabele voetpaden: meten is wetenbegeleid door Tim Massart, BRRC
Bij het Belgian Road Research Centre (BRRC) werd een meetstoel ontwikkeld om het comfort van voetpaden op een objectieve manier te meten. Dit hulpmiddel helpt gemeenten om het voetpadenpatrimonium beter te beheren en vraagstukken zoals ‘waar zitten de knelpunten?’ en ‘waar is het comfort onvoldoende?’ te beantwoorden. In deze sessie wordt besproken hoe de meetdata, gecombineerd met de behoeften van omwonenden, kan helpen om het beleid beter af te stemmen en de leefbaarheid te verbeteren. Praktijkvoorbeelden worden gedeeld, evenals de methodieken en meetapparatuur die gebruikt worden.

Tafel 3: Voetgangersnetwerk en de Grote Trek, een kinder-en jongerennetwerk voor de stad Gent – begeleid door Vincent Meerschaert, Traject en Veerle Bekaert, Stad Gent
In deze sessie bespreken we het voetgangersnetwerk van de stad Gent en de resultaten van de mobiliteitsstudie “De Grote Trek”, die het verplaatsingsgedrag van Gentse kinderen en jongeren in kaart bracht. Dit onderzoek leidde tot de ontwikkeling van een kinder- en jongerennetwerk dat focust op de veiligheid en behoeften van deze groep. We belichten de opmaak van het voetgangersnetwerk en hoe deze netwerken bijdragen aan een veiliger en prettiger verplaatsingsgedrag van kinderen en jongeren in de stad. Tijdens de sessie delen we ervaringen en lessen, evenals de uitdagingen die we tegenkwamen en de oplossingen die we implementeerden.

© Stad Gent

Tafel 4: Hoe straatmeubilair beweging, rust en ontmoeting ondersteunt – begeleid door Peter Servais, Servibo
Toegankelijkheid gaat niet alleen over brede voetpaden, maar ook over plekken waar mensen kunnen rusten, elkaar ontmoeten en zich veilig voelen. Slecht geïntegreerd straatmeubilair kan de doorstroming belemmeren. In deze sessie laten we zien hoe strategisch geplaatste zitbanken, drinkfonteinen en vergroening de openbare ruimte kunnen verbeteren. We tonen praktijkvoorbeelden van hoe slimme integratie van straatmeubilair kan bijdragen aan de toegankelijkheid, mobiliteit en sociale interactie in de publieke ruimte. Het doel is om te laten zien hoe kleine ingrepen de verblijfsduur kunnen verlengen en de toegankelijkheid kunnen verbeteren zonder grote infrastructuuraanpassingen.

Van Obstakel tot Oplossing: Hoe Straatmeubilair Publieke Ruimte Verbetert

Tafel 5: Een voetgangersplan voor toegankelijke en aantrekkelijke steden en gemeenten – begeleid door Naomé Carmeliet, Voetgangersbeweging
Een voetgangersplan is een beleidsdocument of strategisch plan dat zich specifiek richt op het verbeteren van de infrastructuur en veiligheid voor voetgangers in een bepaalde stad, gemeente of regio. Tegelijkertijd heeft het plan als doel de leefbaarheid van de omgeving te verbeteren en mensen aan het wandelen te krijgen.Een voetgangersplan omschrijft de visie op te voet gaan en schetst het gewenste toekomstbeeld. Het plan omvat concrete acties die noodzakelijk zijn om de doelstellingen te realiseren.Waarom jouw gemeente een voetgangersplan nodig heeft en hoe je eraan begint, ontdek je hier!

Tafel 6: Hoppinstappers, in gesprek over voetgangersbeleid en basisbereikbaarheid in landelijke context – begeleid door Tine Pillaert en Fien De Smet, Netwerk Duurzame Mobiliteit
In deze interactieve sessie gaan we in op het project Hoppinstappers, dat lokale besturen, inwoners en organisaties helpt bij het creëren van veilige en aantrekkelijke wandelroutes die de ‘first and last mile’ met het openbaar vervoernetwerk verbinden. We onderzoeken de verschillende facetten van voetgangersbeleid en basisbereikbaarheid in landelijke contexten, en bespreken de uitdagingen en kansen voor deze gebieden om hun wandelinfrastructuur te versterken en te integreren met het bredere mobiliteitsnetwerk.

©Google Maps (2023) Kalmthout N117

Tafel 7: Onderzoek, innovatie en praktische toepassingen in voetgangersmobiliteitbegeleid door David Ideler, Vias
Vias presenteert recent onderzoek naar voetgangersmobiliteit, met focus op de rol van infrastructuur en verkeersveiligheid. We behandelen onderwerpen zoals het gebruik van camera’s voor conflict- en gedragsobservaties, ongevallendata en risicofactoren, en de effectiviteit van maatregelen zoals gevleugelde zebrapaden. Ook bespreken we de betrokkenheid van burgers bij initiatieven voor verkeersveiligheid en hoe dit kan bijdragen aan betere voetgangersomstandigheden. Deze sessie biedt inzichten in hoe onderzoek beleidsaanbevelingen ondersteunt en de mobiliteit en veiligheid van voetgangers verbetert.

Tafel 8: Wayfinding, digitaal en analoogbegeleid door Laura Nagels, Trage Wegen
Veel gemeenten hebben meer trage wegen dan vaak wordt gedacht. Deze vormen kansen voor zowel functionele als recreatieve wandelingen en fietstochten. In deze sessie gaan we in op hoe gemeenten deze trage wegen en andere voetgangersroutes onder de aandacht kunnen brengen bij inwoners en bezoekers. We bespreken de tools die ingezet kunnen worden om het netwerk van voetgangersroutes te promoten en te verbeteren. De focus ligt op hoe je trage wegen toegankelijk maakt en promoot als waardevolle routes in je gemeente.

Bekend is bemind – wayfinding langs trage wegen