Geluk is meer dan een gevoel; het is ook een product van de ruimte om ons heen. Hoe beïnvloeden pleinen, straten en parken ons mentaal welzijn? Kunnen we de openbare ruimte inzetten als preventief medicijn tegen mentale problemen? Een drukke straat kan stress veroorzaken, terwijl groene omgevingen ons helpen herstellen. Zelfstandig naar school gaan kan het zelfvertrouwen van kinderen versterken.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze leefomgeving een grote rol speelt in ons welzijn. Maar hoe vertalen we deze kennis naar ruimtelijke planning? Tijdens dit panelgesprek onderzoeken we de impact van de publieke ruimte op mentale gezondheid. We brengen experts samen uit verschillende disciplines (mentaal welzijn, ruimtelijke planning, mobiliteit) en verkennen concrete kansen om steden en gemeenten veerkrachtiger te maken.
Eline De Decker is experte mentaal welbevinden bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. Ze werkt aan oplossingen om mentaal welbevinden te versterken, met een focus op kinderen en jongeren. Via onderwijsprojecten motiveert ze scholen om aandacht te hebben voor dit thema. Daarnaast onderzoekt ze hoe ruimtelijke planners en lokale besturen de publieke ruimte zo kunnen inrichten dat ze bijdraagt aan een aangename, ondersteunende en herstellende leefomgeving. Van groene rustplekken tot veilige, uitnodigende straten—een goed ontworpen omgeving kan iedereen, en vooral kwetsbare groepen, versterken en verbinden.
Greet De Ridder is projectcoördinator bij The Human Link. Als projectcoördinator focust ze zich op projecten met als doel mentaal welzijn versterken bij kwetsbare doelgroepen. Ze was voor 2021 actief bij Vlaams Instituut Gezond Leven binnen het team Gezondheid & Milieu waar ze meewerkte aan het project Gezonde Publieke Ruimte.