Pecha Kucha: Strategieën voor een groene omgeving
Terug naar programma

Pecha Kucha: Strategieën voor een groene omgeving

Tijdens deze sessie krijg je vier krachtige en inspirerende verhalen over vergroening, gepresenteerd in het dynamische Pecha Kucha-formaat: 20 beelden, elk 20 seconden in beeld. Dit zorgt voor snelle, krachtige presentaties vol inzichten en praktijkvoorbeelden die bijdragen aan een groene omgeving.

PK 1: NIWE Label: Natuurinclusief Werken in de Publieke Ruimte
Dries Lambrechts en Brent Looymans presenteren het NIWE Label. Het label richt zich op het integreren van natuurelementen in de publieke ruimte om een groenere en duurzamere leefomgeving te creëren. De presentatie belicht de uitdagingen rond waterhuishouding, biodiversiteit en groene ruimte, die steeds meer onder druk staan door klimaatverandering. Het NIWE Label helpt openbare besturen en private organisaties bij het verankeren van natuurinclusief werken in hun beleid, waardoor de openbare ruimte en bebouwde omgeving natuurinclusiever worden.

PK 2: Creatie van groen(blauw)e assen
Eeklo, met zijn dichtbebouwde binnenstad, heeft het voordeel dat het binnen 15 minuten fietsen of wandelen toegang biedt tot open ruimte, zoals landbouwgebied of natuur. De uitdaging is echter de verharding en het gevoel van drukte in de stad. De stad probeert de natuur terug te brengen in het centrum door het versterken van parken en verschillende onthardingsprojecten. Eeklo werkt aan de creatie van groene assen en groenblauwe netwerken, met een focus op fiets- en wandelpaden. Dit zorgt voor een combinatie van natuurversterking en meer ruimte voor duurzame mobiliteit.

Oeverpark in Hartwijk

PK 3: Het bomenbeleid in Brugge
Hoe behoudt en versterkt Brugge zijn bomenbestand in een historische stad? Tijdens deze Pecha Kucha maak je kennis met het bomenplan van Brugge, dat inzet op een doordachte inventarisatie, beheer en aanplanting van bomen. De stad streeft naar een balans tussen erfgoed, leefbaarheid en klimaatrobuust groen. Aan de hand van krachtige beelden krijg je inzicht in de visie, uitdagingen en strategieën van de stad die bijdragen aan een toekomstbestendig bomenbeleid. Dit beleid zorgt ervoor dat Brugge haar bomenbestand kan behouden en versterken in het licht van klimaatverandering.

Bomen in het Begijnhof © Stad Brugge

PK 4: Een strategische aanpak voor een toekomstbestendig onthardingsplan
Steden en gemeenten beschikken over talrijke mogelijkheden om te ontharden, maar het is belangrijk om deze goed in kaart te brengen en prioriteiten te stellen. Stad Izegem, een van de meest verharde gemeenten van Vlaanderen, heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op ontharding. Tristan Coens ontwikkelde een strategisch onthardingsplan voor de stad en licht toe hoe Izegem deze uitdaging systematisch aanpakt. In deze presentatie deelt hij inzichten van het proces – van analyse tot uitvoering – en biedt hij concrete handvatten voor andere steden en gemeenten die met ontharding aan de slag willen.

®Adobe Stock