Tijdens deze sessie krijg je vier krachtige en inspirerende verhalen over vergroening, gepresenteerd in het dynamische Pecha Kucha-formaat: 20 beelden, elk 20 seconden in beeld. Dit zorgt voor snelle, krachtige presentaties vol inzichten en praktijkvoorbeelden die bijdragen aan een groene omgeving.
PK 1: NIWE Label: Natuurinclusief Werken in de Publieke Ruimte Dries Lambrechts en Brent Looymans presenteren het NIWE Label. Het label richt zich op het integreren van natuurelementen in de publieke ruimte om een groenere en duurzamere leefomgeving te creëren. De presentatie belicht de uitdagingen rond waterhuishouding, biodiversiteit en groene ruimte, die steeds meer onder druk staan door klimaatverandering. Het NIWE Label helpt openbare besturen en private organisaties bij het verankeren van natuurinclusief werken in hun beleid, waardoor de openbare ruimte en bebouwde omgeving natuurinclusiever worden.
PK 2: Creatie van groen(blauw)e assen Eeklo, met zijn dichtbebouwde binnenstad, heeft het voordeel dat het binnen 15 minuten fietsen of wandelen toegang biedt tot open ruimte, zoals landbouwgebied of natuur. De uitdaging is echter de verharding en het gevoel van drukte in de stad. De stad probeert de natuur terug te brengen in het centrum door het versterken van parken en verschillende onthardingsprojecten. Eeklo werkt aan de creatie van groene assen en groenblauwe netwerken, met een focus op fiets- en wandelpaden. Dit zorgt voor een combinatie van natuurversterking en meer ruimte voor duurzame mobiliteit.
Oeverpark in Hartwijk
PK 3: Het bomenbeleid in Brugge Hoe behoudt en versterkt Brugge zijn bomenbestand in een historische stad? Tijdens deze Pecha Kucha maak je kennis met het bomenplan van Brugge, dat inzet op een doordachte inventarisatie, beheer en aanplanting van bomen. De stad streeft naar een balans tussen erfgoed, leefbaarheid en klimaatrobuust groen. Aan de hand van krachtige beelden krijg je inzicht in de visie, uitdagingen en strategieën van de stad die bijdragen aan een toekomstbestendig bomenbeleid. Dit beleid zorgt ervoor dat Brugge haar bomenbestand kan behouden en versterken in het licht van klimaatverandering.
PK 4: Een strategische aanpak voor een toekomstbestendig onthardingsplan Steden en gemeenten beschikken over talrijke mogelijkheden om te ontharden, maar het is belangrijk om deze goed in kaart te brengen en prioriteiten te stellen. Stad Izegem, een van de meest verharde gemeenten van Vlaanderen, heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op ontharding. Tristan Coens ontwikkelde een strategisch onthardingsplan voor de stad en licht toe hoe Izegem deze uitdaging systematisch aanpakt. In deze presentatie deelt hij inzichten van het proces – van analyse tot uitvoering – en biedt hij concrete handvatten voor andere steden en gemeenten die met ontharding aan de slag willen.
®Adobe Stock
Dries Lambrechts
Certification Manager
COPRO vzw
Dries Lambrechts is Certification Manager bij COPRO vzw. Na zijn studies van bouwkundig ingenieur heeft hij eerst een paar jaar ervaring opgedaan op werven met betrekking tot burgerlijke bouwkunde, zoals de bouw van verschillende tunnels onder de verdubbeling van de spoorweg tussen Gent en Brugge. Daarna is hij gestart als inspecteur van wegenbouwproducten bij COPRO. Later werden zijn taken uitgebreid met de functies van auditor, lead auditor en certification manager, met steeds een belangrijke focus op duurzaamheid en het gebruik van duurzame materialen. De expertise opgebouwd in deze verschillende rollen legt hij aan de dag bij het uitwerken en opvolgen van het Label voor Natuurinclusief Werken voor Opdrachtgevers, waarbij vooral zijn kennis op vlak van audits en certificatie van nut zijn.
Brent Looymans
Auditor NIWE Label
COPRO
Brent Looymans is van opleiding een chemicus met een specialisatie in milieutechnologie. Met 2,5 jaar ervaring als auditor binnen COPRO, heeft Brent een sterke achtergrond in het uitvoeren van audits en het waarborgen van naleving van milieuregels en -voorschriften. Brent's passie voor natuur en duurzaamheid heeft geleid tot zijn rol als auditor van het NIWE Label, waar hij zich inzet voor natuurinclusief werken. Hij streeft ernaar om opdrachtgevers van werken aan het openbare domein te ondersteunen en hen te begeleiden bij het implementeren van milieuvriendelijke praktijken. Brent blijft zich voortdurend ontwikkelen en zet zich in voor de hoogste normen van milieubescherming
Filip Smet
Schepen
Stad Eeklo
Filip Smet (36 jaar) studeerde Economische Wetenschappen aan de UGent. Nadien volgde hij ook nog EU-Studies, ook aan de UGent. Na zijn studies kwam hij terecht in de politiek en werkte hij op de studiedienst van cd&v. Sinds 20217 werkt hij als adviseur inzake klimaat, milieu en mobiliteit op kabinetten van verschillende ministers. Zowel op Vlaams als federaal niveau. Hij was nauw betrokken bij het opmaken van het Vlaams klimaatbeleidsplan en het Nationale Energie- en Klimaatplan.
Sinds 2013 is hij ook gemeenteraadslid in de Stad Eeklo. En sinds 2021 is hij ook schepen bevoegd voor o.a. het klimaat, milieu en groenbeleid van de Stad. Projecten waar hij bij betrokken is zijn de omvorming van de oude klinieksite naar een duurzame, groene woonwijk met de aanleg van een Oeverpark als eerste fase, het versterken van de parken in het centrum en creëren van groenblauwe verbindingen in combinatie met fiets- en wandelassen.
Maarten Vansteenhuyse
Afdelingshoofd ontwerp&planning
Stad Brugge
De Stad Brugge zet reeds decennia in op een eigen ontwerpbureau voor de publieke ruimte. Binnen de cluster Openbaar Domein neemt Maarten Vansteenhuyse hierin de rol op als Afdelingshoofd. Als landschapsarchitect en stedenbouwkundige zoekt hij naar een evenwicht tussen de groene, blauwe en grijze thema’s die de publieke ruimte in zich draagt. Het project ‘wijkpark Ten Boomgaard’ is bij uitstek een integraal project waarin dit alles in uitvoering komt.
Tristan Coens
Deskundige groeninfrastructuur
Stad Izegem
Tristan Coens volgde na een tuinbouwopleiding een kunstopleiding aan het KASK, met een focus op grafische vormgeving en illustratie. Vervolgens werkte hij zes jaar als tuinman voordat hij besloot zich verder te specialiseren in tuin- en landschapsarchitectuur aan de Erasmus Hogeschool Brussel.
Na een stage bij het Stadslandschap West-Vlaamse Hart ging hij aan de slag bij de stad Izegem, waar hij gevraagd werd voor het uitwerken van enkele ontwerpopdrachten. Later groeide hij door tot huislandschapsarchitect en deskundige groeninfrastructuur. In deze rol combineert hij ontwerp van publieke ruimte met beleidsadvies en strategische groenplanning. Een van zijn belangrijkste realisaties is de stedelijke groenvisie voor Izegem, een ruimtelijke tool die structureel werd geïntegreerd in het dagelijks beleid. Daarnaast kregen ontwerpen zoals de Melkmarkt, de binnentuin van het stadhuis, Park Rafael en het Dorpshuisplein lof om hun vernieuwende visie en doordachte inrichting.
Daarnaast richtte hij met zijn vrouw Eline Charles de firma Making Space op, die service design en participatie combineert met landschapsarchitectuur en het ontwerpen van publieke ruimte.