Strategisch Groenplan Leuven: Het groenplan zet Nature-Based Solutions (NBS) in om een veerkrachtig groen-blauw netwerk te creëren.
Het Strategisch Groenplan voor Leuven, ontwikkeld door Felixx in samenwerking met Witteveen+Bos, heeft unanieme goedkeuring ontvangen van zowel de gemeenteraad als het schepencollege. Dit ambitieuze plan legt de basis voor een groenere, gezondere en klimaatbestendigere toekomst. Het maakt gebruik van Nature-Based Solutions (NBS) om een veerkrachtig groen-blauw netwerk te creëren, dat de stedelijke ruimte van Leuven naadloos verbindt met haar natuurlijke elementen, waaronder de Dijle en de omliggende heuvels en plateaus. Door ecosysteemdiensten te integreren, biedt het plan voordelen zoals luchtzuivering, waterbeheer en recreatie, aangepast aan de specifieke behoeften van elk district. Deze vooruitstrevende aanpak versterkt de biodiversiteit, verhoogt de levenskwaliteit en draagt bij aan de doelstellingen van de Europese missie ‘100 klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030’. Het plan onderstreept Leuven’s sterke toewijding aan duurzame groei en plaatst de stad als pionier in klimaatbestendigheid en stedelijke innovatie.
Oude Bekaertsite in Hemiksem wordt groene woonwijk
Op de voormalige Bekaert-fabrieksterreinen in Hemiksem (Antwerpen) verrijst een groene woonwijk rond een 8 hectare groot landschapspark. De site was historisch verontreinigd, maar door de vervuilde grond in te kapselen met een waterdichte sarcofaag, wordt een duurzame woonwijk gecreëerd. Regenwater fungeert als de belangrijkste waterbron voor de wijk. Maarten van de Voorde zal toelichten welke klimaatmaatregelen worden genomen in dit project.
Sarah Luyten is landschapsarchitect en sociaal geograaf. Ze maakt sinds 2022 deel uit van de Studiedienst Openbaar Groen bij Stad Leuven. Daar werkt ze aan concrete realisaties van projecten, zoals de renovatie van een stedelijk park, vergroening van een sociale woonwijk en geeft advies aan diverse stadsontwikkelingsprojecten. Ze maakte deel uit van het team dat het Strategisch Groenplan opmaakte en staat in voor de verdere uitwerking hiervan.
Tom Pinceel is ecoloog van opleiding en verdedigde in 2014 zijn PhD in de Wetenschappen (Biologie) aan de KU Leuven. Intussen heeft hij >15 jaar ervaring met onderzoek en management van vaak toegepaste projecten rond ‘global change’, natuurherstel en duurzame ontwikkeling. Overheen de jaren was Tom verbonden als onderzoeker, docent en groepsleider aan verschillende academische instellingen waaronder KU Leuven, VUB (België) en UFS (Zuid Afrika). Vandaag is hij groepscoördinator en projectleider ecologie en hydrologie bij Witteveen+Bos België en gastdocent aan KU Leuven.
Specifiek focust Tom met zijn teams vooral op onderzoek naar de impact - en het remediëren - van verstoring op ecosystemen onder scenario’s van klimaatverandering en vervuiling. Hij werkt aan verschillende uitdagende projecten in binnen- en buitenland. Tom publiceerde >50 A1 wetenschappelijke artikels (>1400 citaties; h-index 24), vaak in vooraanstaande internationale tijdschriften.
Michiel Van Driessche (1986, BE) is landschapsarchitect en mede-oprichter van Felixx Landscape Architects & Planners. Als ervaren projectleider van Felixx’ onderzoeks- en ontwerpteam, bewaakt Michiel de integraliteit tijdens het ontwerpproces. Hij is aanspreekpunt voor de opdrachtgever en geeft leiding aan werksessies met verschillende stakeholders. Met een sterke focus op hedendaagse klimaatproblematiek, schuwt hij niet om nieuwe wegen in te slaan en werkt graag met mensen die nieuwsgierig zijn naar innovatieve en onconventionele oplossingen. Veelvuldig wordt Michiel uitgenodigd als key-note speaker en om lezingen te geven op universiteiten door heel Europa. Waar hij spreekt over de spraakmakende projecten en ontwerpprincipes van Felixx, zoals de ontwerpleidraad in opdracht voor de gemeente Groningen en onze integrale Nature-Based Solutions benadering. Ontwerp-strategieën uit deze leidraad worden momenteel door meerdere gemeenten overgenomen bij het ontwerpen van nieuwe buitenruimten. Naast zijn werkzaamheden bij Felixx, is Michiel aangesteld als Stadsbouwmeester voor de gemeente Groningen sinds 2024.
Maarten van de Voorde is directeur van West 8 Brussel en leidt een verscheidenheid aan toonaangevende projecten. Daarnaast is hij intensief betrokken bij het ontwerp van markante architectonische objecten, zoals bruggen en productontwerp. Zijn creativiteit en scherp inzicht bij het oplossen van technische vraagstellingen, gecombineerd met zijn praktische zakelijke logica, heeft in twee decennia geresulteerd in een breed portfolio van gerealiseerde werken.
Maarten zijn werk verkent de subtiele overgangen tussen architectuur, landschapsarchitectuur, stedenbouw en industrieel design. De beleving van de ruimte en de sterke relatie met de context vormen doorgaans de uitgangspunten van zijn werk.