Terugblik Congres Publieke Ruimte 2024

Op 24 april vond het Congres en Forum Publieke Ruimte voor de elfde keer plaats. Infopunt Publieke Ruimte en Stad Antwerpen sloegen voor de derde en laatste keer de handen in elkaar. Het evenement vond plaats in de prachtige Koningin Elisabethzaal, in hartje Antwerpen. Met 640 deelnemers, 20 lezingen, 2 fietsexcursies, 27 standen, 10 eervolle vermeldingen, 3 prijzen die werden uitgereikt en de uitgave van het nieuwe praktijkboek werd het een geslaagde editie. Het congresthema ‘Kies voor voetgangers’ was de rode draad doorheen heel de dag. Tim Verheyden, VRT journalist, leidde op een professionele manier het dagprogramma in goede banen.

In de plenaire openingssessie werden we verwelkomd door schepen Caluwaerts van Stad Antwerpen. Antwerpen was dit jaar voor de derde en laatste keer gaststad voor het congres. Tom Dhollander, gedelegeerd bestuurder van Voetgangersbeweging, ging dieper in op het thema ‘Kies voor voetgangers’. Oktober werd hierbij officieel geïntroduceerd als maand van de voetganger. Congresdeelnemers werden uitgedaagd om tijdens de dag mee te stappen naar de volgende congreslocatie. Deelnemers die hun stappen doneerden, ontvingen een cool paar #iedereenvoetganger sokken. Stefaan Vandist bracht hierna meteen de eerste keynotesessie rond ‘Provotyping‘. Hij benadrukte de noodzaak van ‘verwondering’ en het overwinnen van angst, twijfel en onzekerheid die ons kunnen belemmeren. Hij pleitte voor het tastbaar maken van ideeën en concepten, zelfs op kleine schaal, om mensen te betrekken bij gedurfde experimenten en innovatieve interventies in de publieke ruimte. Hij illustreerde dit met voorbeelden uit andere steden en vergeleek het met de dynamiek van muziekfestivals, waarbij deelnemers worden uitgedaagd om nieuwe mogelijkheden te verkennen en hun perceptie te veranderen. 

Ook in de andere keynotesessies stond de voetganger centraal. Onder meer Chris en Melissa Bruntlett, Birgit Cannegieter en Dennis Van Sluijs pleitten in hun sessie voor optimale voetgangersvoorzieningen. In totaal stonden er meer dan 20 sessies op het congresprogramma die gelinkt zijn aan het 10-puntenplan dat onze organisatie vorig jaar lanceerde. Naast de lezingen verzorgde gaststad Antwerpen twee fietsexcursies. De fietstocht ‘klimaatrobuuste daken en daktuinen’ toonde hoe daken multifunctioneel kunnen ingezet worden voor uitdagingen zoals wateroverlast en hitte. De andere excursie liet verschillende inspirerende publieke plekken zien die inzetten op kind- en bewegingsvriendelijkheid. Doorheen de dag konden deelnemers terecht op het Forum Publieke Ruimte waar maar liefst 27 standhouders hun nieuwste innovaties voor openbare ruimten toonden. Organisaties die interesse hebben in een plek op het Forum volgende editie, kunnen het interesseformulier alvast invullen.

Net voor de lunch, en na een eerste blok themasessies,  kwamen alle deelnemers opnieuw samen in de Koningin Elisabethzaal voor enkele spannende onthullingen. Voor het eerst kregen 10 ingezonden projecten een eervolle vermelding van de jury Publieke Ruimte. De vertegenwoordigers kregen de kans om in 1 minuut en met 1 slide het project te pitchen. Daarna werd schepen Caluwaerts terug op het podium geroepen om de nieuwe gaststad te onthullen en de congressleutel officieel te overhandigen aan … stad Brugge! Dat de stad zeer vereerd was bleek uit de speech van schepen Esquenet van stad Brugge. 

Het langverwachte moment was daarna aangebroken. Adjunct-kabinetschef van Vlaams Minister voor Mobiliteit en Openbare werken had de eer om de zeventiende Prijs Publieke Ruimte uit te reiken. Kortrijk  werd het Groeningepark winnaar in de categorie ‘stedelijke projecten’. In dit project werd een grote geasfalteerde parking omgevormd tot een groen buurtpark voor alle leeftijden. Gemeente Wevelgem won met de herinrichting van de Bankbeekstraat de prijs in de categorie ‘Landelijke projecten’. De straat werd als missing link tussen een grote groene publieke ruimte en het provinciedomein ‘Bergelen’ getransformeerd naar aan groenblauwe ader. Tot slot was er revelatie van de winnaar van de Publieksprijs. De Groene Zeedijk in Middelkerke ging met de prijs aan de haal. De zeedijk vormt een nieuwe tussenzone en biedt niet alleen een aangename omgeving voor wandelaars, maar benadrukt ook het belang van klimaatbestendig ontwerp. Bekijk alle projecten en videoreportages via de Databank Publieke Ruimte >

Om de dag te eindigen was er traditioneel een feestelijke receptie en keerden de bezoekers met goodiebag inclusief het gloednieuwe Praktijkboek Publieke Ruimte huiswaarts.


SAVE THE DATE: Congres Publieke Ruimte – 20.05.2025 BMCC Brugge

We zijn verheugd aan te kondigen dat het Congres Publieke Ruimte volgend jaar op 20.05.2025 zal doorgaan in het mooie Brugge. Prik de datum 20.05.2025 alvast in je agenda. Samenkomen in het hart van deze UNESCO werelderfgoedstad is uniek. Het congres zal plaatsvinden in het goed uitgeruste, centraal gelegen BMCC (Beurs-, Meeting- en Congrescentrum) dat in 2022 de deuren opende. Het is tevens de allereerste Vlaamse meeting- en congreslocatie met M+ toegankelijkheidslabel. Dat label garandeert dat het BMCC goed toegankelijk is voor iedereen. Het label bevat niet alleen criteria voor rolstoelgebruikers, maar ook voor mensen met een auditieve of visuele beperking. 

Samen met onze Ambassadeurs Publieke Ruimte en gaststad Brugge starten we heel binnenkort met het inhoudelijke programma voor het congres. Heb je een goede suggestie voor een actueel en relevant topic, ken je een goede spreker of heb je een andere suggestie? Laat het ons weten! Alle suggesties worden door het programmateam meegenomen in de voorbereidingen. 


Congres 2024 in beeld