Terugblik editie 2022

Na twee online edities vond op 26 april 2022 opnieuw een Congres Publieke Ruimte mét publiek plaats. Infopunt Publieke Ruimte en Stad Antwerpen stonden in voor de organisatie van deze eerste Antwerpse editie. Niet minder dan 550 enthousiaste deelnemers vonden hun weg naar de Koningin Elisabethzaal.  

Wie dacht dat de pandemie voorbij is, werd met de neus op de feiten gedrukt. Keynote speaker Rune Gjøs (directeur mobiliteit, Stad Oslo) moest in extremis verstek geven wegens covid. Het mocht hem er niet van weerhouden om van thuis uit een bijzonder dynamische en inspirerende livestream te brengen. Hij toonde hoe Oslo de omslag maakte van een grauwe, drukke en verkeersonveilige stad naar een levendige en groene stad waar nauwelijks verkeersslachtoffers vallen. De formule? Een integrale aanpak waarbij verkeer en mobiliteit worden verknoopt met onder meer straatinrichting, klimaataanpassing en gezondheid. De resultaten: Oslo maakt radicaal komaf met parkeerstroken om er fietspaden op aan te leggen, zorgt ervoor dat ouderen transport op maat krijgen en laat de Noorse regen en sneeuw in de bodem verdwijnen.  

Tevreden reacties van sprekers en publiek 

Congreshost Tim Verheyden leidde de presentaties van de thematische keynotes over stadsontwikkeling, mobiliteit, klimaat en groen in goede banen terwijl het publiek een keuze kon maken uit twintig parallelsessies en vier fietsexcursies.  

Een van de deelnemers vatte het als volgt samen: “De combinatie van lezingen met excursies maken het tot een zeer boeiende en inspirerende dag!”. En ook de sprekers kijken met tevredenheid terug. “Bedankt voor de kans om ons verhaal te brengen en bedankt voor de goede organisatie”, aldus een van de sprekers. Iemand anders vult aan: “Samen nadenken over inclusieve publieke ruime was zeer inspirerend. Ook fijn om zoveel mensen weer in het echt te zien!” 
Het Forum Publieke Ruimte fungeerde als een echte ontmoetingsruimte waar mensen elkaar konden treffen.  

Stadsdichters en prijzen 

Antwerpen trekt al jarenlang de kaart van poëzie in de publieke ruimte. Michaël Vandebril (Antwerpen Boekenstad) en stadsdichter Maud Vanhauwaert mochten de slotsessie van het congres verluchten met een verrassende performance.  
Een crisisberaad verhinderde provinciegouverneur Cathy Berx om de prijzen te komen uitreiken en haar taak werd vlekkeloos ingevuld door Maud Vanhauwaert. “Ik vond het heel fijn en ook leuk dat ik prijzen mocht uitreiken. Daar wil ik wel mijn hobby van maken!”, liet ze achteraf weten.  
Voor de administrateurs-generaal van VMM, ANB en VLM en de burgemeesters en schepenen van de genomineerde projecten was het nagelbijten bij de bekendmaking van de winnaar. In de categorie ‘landelijke projecten’ ging de onderscheiding – in de vorm van een vlag – naar het speerpuntgebied Kalkense Meersen. De stad Gent won met de herinrichting van de Oude Dokken zowel de juryprijs in de categorie ‘stedelijke projecten’ als de Publieksprijs, waarvoor 3194 mensen een stem uitbrachten.  
Na een gezellige receptie kon iedereen met een praktijkboek Publieke Ruimte en een hoofd vol ideeën huiswaarts keren.